Leiderschap in onderwijs vraagt meer dan kennisontwikkeling alleen...

Veel leiderschapsprogramma's in het onderwijs richten zich met name op kennisontwikkeling. Kennis met betrekking tot strategie, beleid, veranderprocessen, onderwijskwaliteit, innovatie, etc...

De Vrije Universiteit heeft een andere keuze gemaakt. Bij het programma Leergang Onderwijskundig Leiderschap is de keuze gemaakt voor een combinatie van kennisontwikkeling èn bewustwording.

Naast inspirerende thema-sessies en een studiereis krijgen de onderwijsdirecteuren tijdens dit programma (individuele) leiderschap coaching aangeboden, waarbij zij volledig de ruimte krijgen om zich bewuster te worden van zichzelf en van hun leiderschapsrol.

De agenda van deze individuele leiderschap sessies wordt geheel bepaald door de directeuren zelf. Alle onderwerpen die op dat moment voor hem of haar belangrijk zijn, mogen ingebracht worden.

Het afgelopen jaar waren dat onderwerpen als:

* "Ik zou graag mijn leidende rol met meer zelfvertrouwen willen vervullen"

* 'Wat is mijn persoonlijke visie voor de toekomst?"

* "Hoe creëer ik beweging in mijn organisatie zonder dat ik steeds het gevoel heb in mijn eentje de kar te moeten trekken?'

Aandacht voor deze vragen, maakt dat deze onderwijsdirecteuren de kans krijgen zich bewuster te worden van zichzelf, van hun leiderschapsstijl, van de impact van hun wijze van communicatie, van hun belangrijkste kwaliteiten en talenten en ook hun valkuilen en patronen.

Met als resultaat dat deze leiders in het onderwijs niet alleen 'weten' hoe het onderwijs en de organisatie verder ontwikkeld kan worden, maar zich daarnaast ook 'bewust zijn' van hun eigen rol hierbij en wat het van henzelf als leiders vraagt.

Zoals de deelnemers mij hebben aangeven, maken deze combinatie van kennisontwikkeling & bewustwording dat zij in een jaar tijd een enorme groeisprong ervaren in hun leiderschap in het onderwijs, wat al tijdens het programma zichtbaar zijn vruchten afwerpt in de onderwijsorganisatie....


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square