Met de hele school in beweging


'Met de hele school in beweging'.

Dat was de wens van het MT van het Nicolaas Lyceum in Amsterdam ruim 1 jaar geleden.

Er is een start gemaakt met een nieuwe visie op basis van drie peilers:

Zelfstandigheid, Verantwoordelijkheid en Betrokkenheid.

En inmiddels borrelt en bruist het in het Nicolaas. Er is een beweging onstaan op allerlei fronten met leraren, leerlingen, medewerkers, MT-leden en ouders. Binnen 1 jaar zijn al veel vernieuwingen en veranderingen gerealiseerd en er liggen zelfs te veel nieuwe plannen en ideeën klaar om in te kunnen voeren.

En wat is dan, reflecterend op het afgelopen jaar, het meest cruciale moment geweest in het op gang brengen van 'de beweging' in deze school in het voortgezet onderwijs?

Waren dat de bijeenkomsten met de geïnspireerde en gecommitteerde leden van de werkgroep Pedagogiek & Didactiek? Of was het de dag waarop alle leraren en leerlingen met elkaar in gesprek zijn gegaan om een beweging te maken van ‘regels naar afspraken?’

Ik geloof dat het meest belangrijke moment is geweest dat het MT van het Nicolaas Lyceum graag stil wilde staan bij de vragen:

Wat vraagt deze visie van onszelf als MT? Welke ontwikkeling mogen wij doormaken?

En wat vraagt deze visie van mij persoonlijk in de leidende rol die ik in de school vervul?

Het bieden van ruimte en het vertrouwen van dit MT heeft in mijn ogen gemaakt dat meer dan de helft van de docenten, met leerlingen, medewerkers, MT-leden en ouders in werkgroepen aan de slag zijn gegaan met de vertaling van de visie van het Nicolaas naar verschillende aspecten van de school.

Er is een golf van beweging ontstaan in deze school, die tot een schat van initiatieven heeft geleid, die nog niet allemaal uitgerold zijn. Alle mooie wensen, ideeën en vernieuwingen kunnen nu eenmaal niet allemaal in één keer ingevoerd worden…

#schoolontwikkeling #directie #onderwijs #leiderschap

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square